how to build a website for free

Pratite nas!

Mobirise

KRATKO O STRELIČARSTVU


Šta je streličarstvo?
Istorija i razvoj?
Oprema?

ŠTA JE STRELIČARSTVO?

Streličarstvo je u veština ali i sport u moderno doba. Jedna je od redovnih veština kojima su se obučavali srednjevekovni vitezovi.

Sanskritski termin za streličarstvo “dhanurveda” odnosi se na borilačke veštine uopšteno.

Mobirise

STRELIČARSTVO KROZ VREME

Pojam streličarstva vezuje se za period samog nastanka ljudi na svetu. U našoj mitologiji, Perun je bio prvi streličar poznat po svojim nadaleko čuvenim Perunovim strelama.

Na početku, veština se upotrebljavala za lov, a zatim i za borbe, dok je u moderna vremena streličarstvo uglavnom sport čiji pojedini stilovi spadaju u redovne olimpijske sportske discipline. 

Nauka kaže da su lukovi izmišljeni u doba paleolita, negde oko 10.000 godina pne. Nađene su strele koje su starije ali još uvek ih nisu povezali sa starijim lukovima. Najstariji luk pronađen je na teritoriji sadašnje Danske.

Navodno je kompozitni luk prvi put upotrebljen od strane Akadijanaca u Mesopotamiji dok je čuveni velški dugi luk (longbow) dokazao svoju vrednost 1346. godine u borbi kod Kresia na severu Francuske.

Iako je u ratnim situacijama pucanje lukom i strelom zamenjeno vatrenim oružjem, streličarstvo se u svim kulturama održalo do današnjeg dana. Tradicionalno streličarstvo ostalo je u upotrebi za lov ali je preraslo i u sport.

Tokom 18. veka “streličarski klubovi” bili su elitistički i čak ni srednjestaleška buržoazija nije mogla biti primljena u klub. Kasnije, nakon Napoleonovih ratova, streličarstvo je postalo popularno u svim staležima. 

Godine 1900. u Parizu, streličarstvo je uvršteno kao olimpijski sport. Dvadesetih godine prošlog veka, za streličarstvo su se zainetresovali inženjeri i počeli su sa razvojem rekurv kao i kompaund luka. Razvojem materijala, dizajna, primenom nauke, streličarstvo danas doživljava pravu renesansu.

Mobirise
U moderna vremena najzastupljenija su “target i fild” takmičenja iako se 3D turniri polako nameću sve većim interesovanjem kod streličara i velikim brojem takmičara na turnirima.

Perun je jedan od 4 streličarska kluba u Novom Sadu i jedan od pedesetak u Srbiji.

OPREMA

Razvoju streličarstva u Srbiji u velikoj meri možemo zahvaliti i Peđi među svim ostalima. Njegova prodavnica streličarske opreme Strela Archery Shop ima manje više sve što je potrebno modernom streličaru.

Mi Perunovi volimo da razmenimo po koju sa Peđom, posavetujemo se, dobijemo informacije šta je bolje za nas, šalimo se i družimo. Ako vas zanima nabavka dela ili kompletne streličarske opreme, svima toplo preporučujemo Peđinu prodavnicu.

Podeli priču :) 

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

SU Perun

Novi Sad

Kontakt

Email: perun@perunovi.com
Tel: +381 64 328 5455                    
Tel: +381 62 8010 652
Web: perunovi.com

Mudrosti

Bolje ispasti budala nego iz voza
Ne veruj ženi koja laže
Pogodak je bolji od promašaja

© Copyright 2018 Perun - All Rights Reserved