free bootstrap templates

Pratite nas!

Mobirise

MISTERIJA ZVANA "ZECOROG"


Šta je zecorog? Mit ili stvranost? 3D meta?
Na ova ali i druga pitanja odgovorićemo u nastavku teksta.

Zecorog je srpski naziv za životinju koja je sudeći po legendama i mitovima bila rasprostranjena po celom svetu. Na engleskom se ova životinja naziva "jackalope". U pitanju je dakle zec sa rogovima. 

Od 1933. aktivno se vodi borba da se dokaže da je u pitanju samo izmišljeno mitsko biće čije postojanje se vezuje za bajke.

Mobirise

NAUKA I ZECOROG

1932. godine primećeni su prvi primerci glodara koji su na telu u predelu glave imali čudne izrasline.

Već 1933. godine uhvaćena su dva primerka i Richard E. Shope, M.D. je utvrdio da ovi primerci boluju od papiloma virusa koji je naravno odmah po njemu i dobio ime. Ne uzimajući u obzir da testirani primerci nisu imali rogove već tumore, ovime je nauka rešila problem i poništila vrednost i značaj zecoroga u narodnim predanjima.

Čudno je to što takvi primerci nikada pre nisu viđani niti je ikada zabeležena njihova pojava.

ZECOROG KROZ VREME I PROSTOR  


Ako se vratimo kroz vreme videćemo da Asteci u svom kalendaru imaju ilustraciju zecoroga koji je odmah do jelena. Ova ilustracija predstavlja blizance.
Meksikanski Indijanci zvani Huichol u svojim predanjima čuvaju zecoroga kao veoma važnog činioca istorije. Predanja govore da je jelen upravo od zecoroga dobio rogove.

Persijanci su ga dokumentovali u 13. veku, postoji u srednjevekovnom i renesansnom dobu Bavarie ali i drugde. 

Joannes Jonstonus (17.vek) je u svojoj knjizi "Historiae Naturalis de Quadrupetibus Libri (The History Book of Natural Quadrangles)" takođe dokumentovao ovu vrstu, čak je koristio i ilustracije nastale u 16.veku. 

Mobirise
Postoji čak i više dokumenata koji govore da su se severnoamerički Indijanci bojali ove životinje koja im je zadavala mnoge nevolje tokom lova.

ZECOROG KOD NAS

Milan St. Petrović u svojoj knjizi "Mitska bića Zapadnog Balkana" iz 1878. godine, navodi da su ljudi, u okolini Valjeva, sretali biće nalik zecu sa rogovima, ali da te tvrdnje nisu potkrepljene dokazima.

Pak s druge strane, u okolini Babušnice, na obroncima Stare planine, u jednom domaćinstvu postojala je zečija lobanja sa rogovima, za koju su, vidjeniji ljudi tog doba tvrdili, da pripada nedovoljno razvijenom lanetu, dok su lokalni seljaci verovali da pripada baš gore pomenutom zecorogu.

Na žalost taj "dokaz" nije preživeo do danas, pa nam ostajemo da verujemo autoru knjige, ili pak da se nadamo da ćemo to biće ponovo sresti negde u divljini Stare planine.

Neki smatraju da je zecorog nekada bio rasprostranjen po celom svetu i da je kod nas on jedna od starih autohtonih vrsta koja je na žalost najverovatnije istrebljena usled nekontrolisane upotrebe hemijskih sredstava u prirodi.

GDE NAĆI ZECOROGA DANAS

Zecoroga ćete najčešće naći u Strela Archery Shop-u kod Peđe u .To je odlična 3D meta za streličarstvo i veliki je izazov gađati u nju.

Mi smo je kupili upravo u ovoj radnji pre nekoliko godina i još je nismo rashodovali :) 

Podeli priču :) 

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

SU Perun

Novi Sad

Kontakt

Email: perun@perunovi.com
Tel: +381 64 328 5455                    
Tel: +381 62 8010 652
Web: perunovi.com

Mudrosti

Bolje ispasti budala nego iz voza
Ne veruj ženi koja laže
Pogodak je bolji od promašaja

© Copyright 2018 Perun - All Rights Reserved